Székesfehérvár sajtos-tejfölös lángosai

Általános leírás: Akár éhesek vagyunk, akár nem a lángos mindig egy jóleső választás. Nem csak azért, mert ez a magyar gasztronómia egyik jeles képviselője, mely a hazai szájízek szerint formálódott-arról nem is szólván, hogy a turistákat is leveszi a lábáról – hanem mert ez a lepényszerű ételünk magába hordozza azt a megfizethetetlen hangulatot, amit a balatoni nyarak és a vásárok emlékeiről magunkban őrzünk. Tesztelésünk alkalmával nyomába eredtünk annak, Székesfehérváron milyen kínálattal találkozhat az, aki enne egy klasszikus sajtos tejfölöst.  A tészta és a feltét együttesen alkotja meg az összhatást, ami aztán meghatározza a végeredményt.

Megnevezés: (ár, mértékegység, cím, web)

Piactéri sajtos tejfölös lángos

Ár: 630 Ft

Szolgáltatás leírása: A piactér emeleti részén található Lángosos kínálatában megtalálható sajtos tejfölös lángost teszteltük. Az étel elfogyasztására az üzlet előtt található magasított asztalok adnak helyet, vagy kérhetjük sétálólángosként illetve elcsomagolva is.

Vélemény – saját vélemény, élmény

A lángosunkat kézhez kapva az első gondolatunk az volt, mikor haraphatunk bele. Mivel frissen készült, egy kicsit várni kellett, míg meghűl, így addig alaposan szemügyre vettük. Első pillantásra a tejfölt kissé hígnak találtuk, a sajt mennyiségét elfogadhatónak véltük. A lángos íz-tesztelésének első harapásánál kiderült számunkra, hogy ez a tészta bizony az a tészta! Az a tészta, ami végigkísérte a gyermekkorunkat, az igazi klasszikus magyar lángos. Zsíros, ropogós és mégis puha. Hamar feledésbe merült a kezdeti kritika, és igazán jól laktunk vele. Nem hagyott hiányérzetet maga után.

Specifikum: Bátran ajánljuk. Nem csak az íz élmény miatt, hanem a megfizethetetlen miliő végett is, hiszen a piactér már eleve egy olyan helyszín, ami felér egy pár órás programmal. Akár egyedül, családdal vagy vendégekkel térünk be, koronázzuk meg az ott töltött időt egy ízletes lángossal! Nem fogunk csalódni.

Ár-érték arány – drágább

Összegzés (1-10): 8 pont

Fotók

 

 

 

Megnevezés: (ár, mértékegység, cím, web)

Korház melletti sajtos-tejfölös lángosos

Ár: 550 Ft

Szolgáltatás leírása: Az SZTK épülete melletti található Lángosos sajtos tejfölösét teszteltük. Az étel elfogyasztására az üzlet előtt található magasított asztal és a leülésre is lehetőséget biztosító alacsonyabb asztal és székek adnak helyet, mely igazán gondol azokra is, akik esetleg megpihennének, vagy kényelmesebben fogyasztanák el ételüket. E mellett kérhetjük sétálólángosként illetve elcsomagolva is.

Vélemény – saját vélemény, élmény

A lángosunkért sorba állva első gondolatunk az volt, hogy az úriember, aki a lángost készíti nagyon is értheti a dolgát. A lángosos előtt hosszú sor állt, de a várakozás mégsem tűnt megterhelőnek, mivel az úriember keze valósággal ritmusra járt és mindenkitől felvette a rendelést, mire az ablakhoz kerültünk már kész is volt a lángosunk. A tejföl sűrű és bőséges, a sajt mennyisége pedig a várakozásainkat is felülmúlta. A tészta friss és puha. Mi viszont hiányoltuk a ropogós részt. A lángos annyira bőséges és laktató volt, hogy bizony kifogott rajtunk. Meg kell említsem, hogy az úriember kiváltképp figyelmes. Mikor látta, hogy próbáljuk sajtos tejfölösünk maradékát összecsomagolni, már nyújtotta is felénk a szatyrot, hogy magunkkal tudjuk vinni, és kissé aggódóan érdeklődött, hogy ízlett-e, avagy miért nem ettük meg.

Specifikum: Bátran ajánljuk. Bármilyen hangulattal érkezünk is oda, gondolván arra, hogy esetleg egy vizsgálat után vagy fáradtan, éhesen vagy sietősen, biztos feltöltődés vár majd ránk. Kezdetben talán nem is gondolnánk, de a lángosra hatással van a készítője is, aki figyelmességével rendkívül jó hangulatot teremt. A lángos minden szempontból bőséges és legrosszabb esetben még az is előfordulhat, hogy otthonra is jut.

Ár-érték arány – olcsóbb

Összegzés (1-10): 9 pont

Fotók

                

  1. Megnevezés: (ár, mértékegység, cím, web)

Skála melletti sajtos tejfölös lángos

Ár: 600 Ft

Szolgáltatás leírása: A régi Skála áruház épülete mellett található lángosos bódé sajtos tejfölös lángosát teszteltük. Az étel elfogyasztására az üzlet előtt található magasított asztalok adnak helyet, vagy kérhetjük sétálólángosként illetve elcsomagolva is.

Vélemény – saját vélemény, élmény

A lángosunkért sorba állva első gondolatunk az volt kicsit vagy nagyot válasszunk. Ugyanis itt lehetőség van arra, hogy kis adagot is kérhessünk. Ez egy remek opció, ha kevésbé vagyunk éhesek vagy gyermekünk részére kérnénk. Végül természetesen a nagy adag mellett döntöttünk. A tejfölt itt is kissé hígnak találtuk és a sajttal együtt többet is el tudtunk volna képzelni rajta. A tészta kevésbé puha, inkább ropogós. Összességében itt sem csalódtunk, mert igazán finom falatokkal gazdagodtunk.

Specifikum: Ajánljuk. A variációk száma végtelen, hiszen a mellett, hogy kis és nagy adag közül is választhatunk a lángos ízesítései is számos formában kérhetőek. A kis lángosok ára pár száz forintra rúg, így akkor is ehetünk egy jót, ha csak némi apróval a zsebünkbe állítunk oda. A lángosunk friss volt, meleg, ropogós és a kevesebb feltét miatt pont egy evésre valónyi.

Ár-érték arány – közepes

Összegzés (1-10) : 7pont

Fotók

 

               

Összegző:

A három termék összehasonlításánál a legtöbb pontot részünkről a Korház melletti Lángosos sajtos tejfölöse kapta. A tészta, a bőséges  feltét és a kiszolgálás összességébe adta ezt az eredményt. A második legjobbnak ítélt lángos a Piactér emeletén található Lángosos sajtos tejfölöse lett, ahol a tészta már önmagában és a piaci hangulat felejthetetlenné teszi az ott elfogyasztott lángosunkat. A harmadik helyen áll a Skála melletti lángosos sajtos tejfölöse. Nem csak ízletes, de számos variációban és különböző adagokban is kérhetjük, így aki kísérletezni szeretne a különböző ízekkel, akár jövet menet is megteheti és csalódni itt sem fog.