Szaunák a megyében

A testünk és lelkünk ápolásának, felüdülésének és megtisztulásának egyik remek módja  a szauna. Még ennél is több! Történelme hosszú időkre tekint vissza, sőt egyes kultúrákban kis túlzással, de olyan általános a tisztálkodási forma, mint a fürdés. Talán nem is gondolnánk, de e mellett remek közösségi hely. Ha kedvet kaptunk, az egészségügyi állapotunk engedi és bírjuk a meleget, nincs más dolgunk, mint hogy felkeressünk egyet.  A szauna (ahogy sok fürdőhelyen is nevezik) valóban világ, egy külön világ. A szaunavarázs, ami ha csak pár órára is, de kiszakítja az embert a hétköznapokból, a meleg levegő, a kis zárt kabin, a hangulatfény esetleg pár aroma az, ami az embert rabul ejti. Ezt az érzést keressük tesztelésünk során. Így 3 fejér megyei helyet kerestünk fel és leteszteltük a klasszikus finn szaunákat, hogy bemutathassuk, milyen szempontok lehetnek mérvadóak a helyszín választáskor, illetve beszámolunk arról is, mennyire sikerült megvalósulnia a hőn vágyott testi és lelki felüdülésnek.

Tesztelőnk mindhárom helyszínen 3 szauna kört tett, vagyis jól megizzasztotta magát, csobbant  egyet, kicsit pihent, majd még kétszer ugyan így. A végeredményről, és személyes véleményéről számolunk be.

Csitáry uszoda szaunája

„Ki ide belépsz, hagy fel minden reménnyel,… ami luxus!”

A város uszodájának szaunáját kerestük fel. Nem számítottunk nagy wellness részlegre és valóban szauna láthatóan szerény körülmények között teljesíti szolgáltatásait. Tesztelőnk rutinos a szaunázás terén, így első körben azonnal szemügyre veszi a csobbanó medencét, amit nagy örömére meg is talál, sőt kettő is van, amely nagy és tágas. A pihenőszékek egyszerű műanyag kerti székek, a kabinokra is ráférne egy kis felújítás. Amiből egyébként három van, amiből kettő működik, ebből az egyik túlfűtött volt. Elmélázva a pihenő alatt, az a gondolat foghatja el az embert, hogy még egy rendszerváltás előtti időbe és térbe keveredett. Hatalmas csövek a mennyezeten, hiányzó fogasok, évek óta nem üzemelő ivókút. Viszont biztonsági kamera van. Felügyelő személyzet is, bár elmondások alapján ritkábban. A pihenő kissé szűkös, de ilyenek az adottságok, a műanyag kerti székek nem túl kényelmesek. Szauna szeánszra sajnos már nincs lehetőség. Tisztaság tekintetében nem talált kivetnivalót.                                                                                                                       Pozitívumként kiemelte, hogy mivel a szauna a városi uszodában található, ezért úszásra is van természetesen lehetőség.

Tesztelőnk benyomása az, hogy a szauna nagyon alap funkciókat lát el, mindezek ellenére a szaunázás így is megvalósult, a komfortos pihenés viszont már kevésbé. A helyszín ugyan meglehetősen „retró”, azért ennek is meg van a saját romantikája. Összességében, ha wellness élményt nem is, de egy jó kis felfrissülést megkaptuk így is és még „fagyira is maradt”!

Az épület egyébként jól megközelíthető, a hét bármely napján elérhető nyitvatartási időn belül. A parkolás fizetős, kivéve az első órát, illetve hétvégét és az esti időszakot.

Az olcsó jegyár tükrözi a szolgáltatás helyszínének szerénységét, de ha számunkra ez mellékes és nem is akarunk vagy tudunk többet szánni rá, akkor kiváló választás. Úgy is fogalmazhatnánk, ma már a szauna nem luxus, és itt valóban nem az!

Ár érték arány: Olcsó 900 Ft, de bérlettel még olcsóbb

Értékelés:  7 pont

 

 Árpádfürdő szaunavilága

„Szauna és kulturális élményutazás egyben”

A fürdő szauna részlege pont olyan varázslatos, mint ahogyan azt a történelmi múltat és a fürdőzés kultúráját őrző épület kecsegtet. A jegyárakon kissé megakadt a szemünk, de aztán azon a kiváló lehetőségen is, hogy tematikus napok keretében megtalálhatjuk a kedvezményeket, amivel ha élünk, ugyan azt a szolgáltatást alacsonyabb áron is élvezhetjük! Az információs pultnál késséggel segítenek és tájékoztatnak is. Például, hogy naponta több különleges szeánszba is részünk lehet (sörös, relax, intenzív, sós mézes stb.)

Nem csak szauna, hanem komplex wellness központ, több igényes medence, helység, masszás. Különleges, fából készült öltöző kabinok színesítik a teret. Impozáns! A kabinok között mindenki megtalálhatja, amit keres: van kinti és benti, gőzkabin és textilmentes finn szauna is. De nem csak  e miatt jönnek ide a pihenni vágyók, van itt még só szoba, tepidárium, büfé, pihenő is.

Az egész épület, a belső tér rendkívül harmonikus. Nyugodt légkör, kellemes félhomály, hangulatfények. Igazi relax élmény! Tisztaság tekintetében sem talált kivetnivalót.

A szaunázás élménye teljes mértékben megvalósult, grátisz azzal a kulturális feltöltődéssel együtt, amit az épület sajátossága, belső tere, atmoszférája nyújt. Így szemlélve a jegyárakat, máris barátságosabbnak tűnnek. Ha sokszor nem is tehetjük meg, legalább egyszer, mindenképpen látogassunk el ide, mert örökre szóló élményt nyújt! Nem mellesleg jegyezzük meg, hogy utalványokat is elfogadnak. A parkolás hétvégén és az esti órákban ingyenes, napközben viszont fizetni kell érte. Közvetlenül az épület előtt pedig csak behajtási engedéllyel lehet megállni.

Ár érték arány: drágább 4000Ft, tematikus nap keretében: 2200-2900 Ft. A belépő díja a fürdő és a szauna jegyet is magába foglalja.

Értékelés:  10 pont

Velence spa szaunavilága

„Csodálatos panoráma kárpótol a brutális parkolásért”

Harmadik helyszín a Velence Spa, ahol szolgáltatásból nincs hiány.

Bel- és kültéri élménymedencék, gyermekmedencék, tanmedence, gyógyvizes termálmedence, finn szauna, merülő medence, tóparti strand, EU-konform játszótér. Animációs játékok. A fürdő és a szauna jegy külön-külön és egyben is kérhető.

A szaunáknál ezekből válogathatunk:
Finn szauna, 2 infra kabin, 2 gőzkabin, kombinált bio szauna fényterápiával, jégkút, merülő medence, tepidárium, pihenőtér, sókabin, Kneipp-medence, tópanorámás jacuzzi, gyógymedence, pihenőterasz. Igazi szauna paradicsom. Természetesen itt is van lehetőség felöntéseket igénybe venni! Sőt van itt még jégáradat is, amivel frissíthetjük magunkat, valamint egy jéghideg csobbanó medence is. Tesztelőnk igazán meg van elégedve, bár a kabinok lehetnének tágasabbak, illetve lévén a sok wellnes szolgáltatásnak nem az a csendes, harmonikus helyszín, inkább nyüzsgő és hangos. Tisztaság tekintetében nem talált kivetnivalót.

Összességében itt mindent megtalálhatunk, amire vágyunk, igényes, komplex kivitelben! Az épület legkiemelkedőbb extrája pedig a panoráma, ahol az emeletről felejthetetlen látkép tárul elénk a Velencei tóról. Onnan végignézni egy napnyugtát pedig maga a csoda.

Negatív tapasztalatként meg kell említsük a parkolót, amit ugyan a város üzemeltet, de az autóval érkező vendégek kénytelenek igénybe venni, és horror áron. Hétvége sem kivétel. Sajnos parkolási díj kissé keserű nyitány volt , de azért érdemes volt eljönni.

Ár érték arány: közepes  1900 Ft csak szauna jegy

Értékelés:  9 pont

Konkluzió:

Bár a szaunák különböző szolgáltatásokkal működnek, ennek előnyét nézve megállapíthatjuk, hogy mindenki a maga igényeihez és pénztárcájához mérten tud helyszínt választani. Tulajdonképpen egy igazán jó dolog. Tesztelőnk mind három helyen jól megizzasztotta magát, csobbant a jéghideg merülőben és kicsit meg is pihent. Az olcsóbb szolgáltatásoknál kevésbé, míg a drágábbnál teljes mértékig megvalósult a szaunavarázs. Reméljük tesztünkkel segíteni tudtunk a választásban és abban is, hogy mire számíthatunk, ha felkeressük ezeket a helyeket.