Általános leírás:

Tesztelésünk alkalmával három prémium kategóriás kézműves sörválogatást választottunk ki. A székesfehérvári Püspök söröket, az Etyeki Sörmanufaktúra söreit és a Zirci Apátsági Manufaktúra termékeit mutatjuk be. Akár saját részre, akár ajándékba szánnánk, a házi jellegű, a felső erjesztésű, testes, erősen komlózott ízekkel megáldott prémium kategóriás sör mindig jó választás lehet. No de nem árt, ha tudjuk, milyen szempontok alapján válasszunk.

Először is tisztázni kell, hogy milyen a jó sör:

A NÉMET TISZTASÁGI TÖRVÉNY – REINHEITSGEBOT

1516-ban Bajorországban bevezették az úgynevezett “tisztasági törvényt”, amely a sörfőzéshez csak a négy alapanyag, a maláta, a víz, a komló és az élesztő felhasználását engedélyezte. A törvény 1516-os változatában csak a vizet, a malátát és a komlót említették, mivel az élesztőt csak a 19. században izolálta Louis Pasteur.

1987-ben a Reinheitsgebotot az Európai Gazdasági Közösség hatályon kívül helyezte az európai piac megnyitásának részeként. Számos német sörgyár úgy döntött azonban, hogy ennek ellenére fenntartja a Reinheitsgebotot a sörfőzési tevékenységében, a szakmájuk és örökségük iránti tiszteletből.

 

Püspöki kézműves sörök: Szent Gellért, Prépost és Szent Imre

Megnevezés: (ár, cím, web) 2.500 Ft, 3×0,5L https://www.szentgellerthotel.hu, 8000 Székesfehérvár, Mátyás király krt. 1

Szolgáltatás leírása: Németh Antal sörfőző mester elmondta, nagy büszkeség, hogy a fehérvári püspök sörét készíthetik. „A kézműves sörök területén egyre inkább érezni lehet, hogy az egyház kezdi visszahozni azokat a hagyományokat, amelyek évszázadokig megvoltak. A sörökkel próbáltunk arra törekedni, hogy minél szélesebb rétegek ízlését tudjuk kiszolgálni. Háromféle sört főzünk, a Szent Gellért egy pilseni típusú sör, ami Csehországban népszerű, a prépost barna, angol típusú sör, de Magyarországon is nagy hagyományai voltak, ezen kívül egy bajor típusú búzasör, a Szent Imre egészíti ki a palettát.”

Specifikum: Alapvetően finomak a sörök, mindegyik tükrözi a típusának megfelelő jegyeket.

Vélemény – saját vélemény, élmény

A Szent Gellért Hotelbe betérve a recepción, udvarias körülmények között vásároltam meg az első díszdobozt. Maga a doboz és a sör csomagolása is említésre méltó. Igényes, magas minőségű papírnyomat. Így ahogy kapjuk önmagában is megállja a helyét, ha ajándékba szánnánk. A sörök kóstolásánál a karakteresebb íz világot a prépost barna képviseli, amit az elnevezése is tökéletesen tükröz, ugyanis tudniillik, hogy a prépost jelentése elöljáró, szentelése szerint áldozópap, rangja szerint a megyés püspök alárendeltje. Aki Székesfehérváron jár, mindenképpen látogasson el a sörözőbe is ahol csapolva is megkóstolhatja a söröket. A sörfőző mester egyébként kifejezetten örült korábban annak, hogy a püspöki sörök kizárólag Fehérváron kaphatóak, mert „a sör hagyományosan mindig egy lokális dolog volt, a sörfőzdék a saját településüknek készítették a sörüket.”

Ár-érték arány – felső kategóriás, prémium ár

Összegzés (1-10): 7 pont

Etyeki Sörmanufaktúra: 4.990 Ft 6×0,5 L https://webshop.etyekisor.hu/ 2091 Etyek-Botpuszta Kolumbusz u. Hrsz1511/1.

Szolgáltatás leírása: Sörválogatás uraknak: A csomag tartalma: BOHÉM PILZENI, ETYEK IPA, VÖRÖSÖRÖM, BARDS PORTER, PREMIER PALE ALE, ROCINANTE BLONDE ALE, vagyis majdnem minden különleges sörtípusból kóstolhatunk.  A csomag elsősorban karakteres, testes italokból áll.

„A SÖR BIZONYÍTÉK RÁ, HOGY ISTEN SZERET MINKET ÉS AZT AKARJA, HOGY BOLDOGOK LEGYÜNK.” (BENJAMIN FRANKLIN)

A sörök honlapján egyébként részletesen megtekinthetőek az egyes üvegek leírásai, külön pozitívumként kiemelném, hogy találhatunk egy ételpárosítási javaslatot is, ahol leírják, hogy az adott sört milyen típusú ételekhez ajánlják fogyasztani!

Vélemény – saját vélemény, élmény

Az Etyeki söröket a gyártó weblapjáról rendeltem. Több díszdobozos válogatás is volt, nekem a „6 db-os sörválogatás uraknak” fantázianévvel ellátott csomag nyerte el a tetszésemet. Sajnos nem vettem észre, hogy külön be kell pipálni a megrendelés során azt, ha külön díszdobozba szeretném kérni, nekem ugyanis egyértelmű volt, így nem kerestem. Így sajnos „ömlesztve” kaptam a palackokat, ami jelen esetben kevésbé volt probléma, hiszen nem ajándékba szántuk, ugyanakkor erre érdemes odafigyelni, vagy kellemetlen meglepetésként érheti a megrendelőt. A díszcsomagolás itt feláras. Sebaj… van viszont 6 csatos üvegünk.

Külön felhívnám a figyelmeteket az egyedi címkékre: valamennyi sört egy frappáns grafikával és idézettel láttak el! Személyes kedvencem valamennyi tesztelt sör közül az ETYEK IPA!

„SZÍVESEN ISZOM EGY JÓ SÖRT AZ ÖRDÖG ELLEN, OLYANKOR LENÉZEM ŐT.”- olvashatjuk az üvegen

„Egy borostyánszínű amerikai IPA az Etyeki Sörmanufaktúrától. Mindent megadtunk neki, amit csak kívánt. Bőségesen elláttuk finomabbnál finomabb angol, osztrák és német malátákkal és nem sajnáltuk belőle az amerikai komlót sem. A kiadós Centennial mennyiségnek köszönhető az a karakteres keserűség, ami oly jellegzetessé teszi az etyeki IPA minden egyes kortyát. Érdekesség, hogy a Cascade nagyobb, keserűbb, kevésbé virágos jellegű unokatestvérének tartott Centennial komlófajta a Washington Állam Centenáriumi Ünnepségéről kapta a nevét, ekkor került a piacra.

Specifikum: Jellegzetesen keserű, citrusos és fenyős illatjegyekben is gazdag sörrel hálálja meg a törődést.

Minderre a hidegkomlózással tették fel a koronát, hogy az összes érzékszervünket kellőképpen igénybe vegyük. Azt hiszem nem túlzás kijelenteni, hogy bizony azoknak is kedvet hoz a sörkóstoláshoz, akik nem kifejezetten rajonganak az italért. Erősen ajánlott kategória!

Ár-érték arány – felső kategóriás, prémium ár

Összegzés (1-10): 9 pont

Zirci Apátsági Manufaktúra: Zirci Apátsági Búza, Apátsági Pils, Apátsági Belga

Megnevezés: (ár, cím, web) 2.400 Ft, 3×0,33L http://zircimanufaktura.hu
Zirci Apátsági Manufaktúra, 8420 Zirc, Rákóczi tér 1.

Szolgáltatás leírása:

Illatos, gyönyörűen komlózott belga típusú félbarna ale A Zirci Apátsági Belga minden tekintetben kuriózum: autentikus alapanyagokból készült belga típusú ale sör, melyet a szakrális helyen történt főzés tesz még különlegesebbé. Félbarna, borostyán árnyalatú nedű, melynek illatában főként aszalt gyümölcsök jellege fedezhető fel.

Vélemény – saját vélemény, élmény

A Zirci Manufaktúra sörei is rendelésre érkeztek, de nem futárral, hanem a kiszállítás a webáruház alkalmazottja végezte. Illedelmes Úriember, aki kellemes sörfogyasztást is kívánt a sörünk mellé. Ez a sörcsomag is nagyon szép csomagolásban érkezett. Tökéletes, ha ajándékba szánnánk. Sajnos az üvegek csak 0,33 dl-esek és koronazáras kupakkal vannak ellátva.

A három különböző típusú sörből a Belgát emelném ki. Karakteres ízvilága sokáig emlékezetes marad számunkra. Persze minden fogyasztónak más és más fog ízleni, tessék megkóstolni.

Specifikum: Ízében tartalmas, karakteres, a gyümölcsös jellegeket is megmutató sör, harmonikus keserűséggel a végén. Bátran fogyasszák!

ALKOHOLTARTALOM: 6,0 % (V/V)”

Ár-érték arány – felső kategóriás, prémium ár

Összegzés (1-10): 8 pont

 

Összegzés: A csomagoláshoz használt díszdobozok mindhárom csomag esetében mutatósak, díszcsomagolni sem szükséges. Azonban az Etyeki sörökhöz nem jár automatikusan, erre ügyeljünk. Bármelyik sörcsomagot nézzük, tökéletes arra, ha ajándékba szeretnénk adni. Aki ilyet kap az még büszkélkedni is fog vele, ebben biztosak lehetünk. Valamennyi sörcsomag a netről is beszerezhető, nyílván a szállítás tovább emeli a beszerzés költségeit, így ezzel is kell számolni! Több webáruház kínálatában is megtalálhatóak a termékek, de olyan oldalt nem találtam ahol mindhárom termék elérhető lett volna.

A sörök íze és a kóstoló ízlése egyénenként eltér, így hát mindenkinek meg kell találnia azt, amely a legjobban ízlik. Akárhogy is legyen, ezek a kézműves sörök méltón számba vehetőek a prémium borok és pezsgők mellett, mint az ünnepi pillanatok megkoronázásának italai.