Általános leírás: Napjainkban a kávézás több szerepet tölt be, mint gondolnánk. Nemcsak azért járunk kávézókban, hogy feltöltsük szervezetünket egy kis koffeinnel, hanem közösségépítő szerepe is meghatározó. Gondoljuk csak bele, hogy hányszor szervezünk üzleti megbeszéléseket vagy baráti találkozókat kávézókba, ahol valójában nem is a kávé szeretete a fontos, hanem egy kellemes helyszín megválasztása.  Éppen ezért nemcsak a koffein mennyisége, a kávé erőssége a meghatározó, hanem a kávézó környezete, hangulata a kiszolgálás színvonala és az egyéb kiegészítő termékek megléte is befolyásolja döntésünket. Tesztelésünk során ellátogattunk 3 székesfehérvári kávézóba és ezen szempontok alapján véleményezzük a kávézókat.

 Semiramis kávézó Székesfehérvár Mátyás király körút 1.

Ár: latte 3dl 550 Ft

Szolgáltatás leírása: A Hotel Gellért földszintjén található hangulatosan kialakított kávézó, melynek egy része a megnövekedett forgalmi igények miatt a szálloda halljából birtokba vett egy szeletet. Természetesen, ha az időjárás engedi a teraszon is elfogyaszthatjuk kiválasztott italunkat. Amennyiben éppen nagyon sietünk valahova, elvitelre is kérhetjük kedvenc kávénkat. Amennyiben a helyben fogyasztás mellett döntünk az asztalnál helyet foglalva a felszolgáló fog segíteni a kiszolgálásban.

Vélemény – saját vélemény, élmény

Az üzletbe belépve hangulatos környezetben tapasztaljuk, hogy itt minden a kávéról és a teáról szól. A személyzet hangosan, szívélyesen üdvözöl és segíti a bizonytalan nézelődőt a számára legmegfelelőbb ital kiválasztásában. Erre valóban nagy szükség van, hiszen rengeteg kávé és tea közül bizony nehéz kiválasztani az ízlésünknek megfelelőt. Egy lattéra és melange-ra esett választásunk és a süteménykínálatnak sem tudtunk ellenállni. Az italokat meglátva a látvány egyből fényképért kiáltott. Nagyon szépen elkészített italokat kaptunk, ezért alig vártuk, hogy a fénykép elkészülését követően azonnal megkóstolhassuk őket. A kávé selymes volt és lágy. A hab buborékmentes és fényes volt, ami szakavatott kezekről árulkodik. A kávé hőmérséklete tökéletesnek mondható, se nem túl hideg se nem túl forró. Ez alapján kijelenthetjük, hogy jól szakképzett baristák készítik az italokat.

Specifikum: Aki igazi kávéélményre és hangulatos környezetre vágyik, annak ajánljuk a Semiramis kávézó, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy nemcsak egy kellemes környezetbe érkezünk, hanem a kiválasztott italok minősége is tökéletes lesz. Fontos kiemelni, hogy a személyzet kedvessége és segítőkészsége kiemelkedő a székesfehérvári szolgáltatói környezetben.

Ár-érték arány – megfelelő

Összegzés (1-10): 10 pont

Fotók:

 

Café Frei Alba Plaza

Ár: Nápolyi haboskávé 590 Ft

Szolgáltatás leírása: Az Alba Plazaban található újonnan nyílt Café Frei kávézót próbáltuk ki. Külső designra megállapíthatjuk, hogy nagyon vendégcsalogató, hiszen már a látvány miatt is Afrikában érezhettük magunkat. Rendkívül színes, szemet vonzó kávézóba úgy gondolom, mindenki jobb kedvre derül, ha megpihen itt egy kávéra shoppingolás közben vagy után. A vendégteret kibővítették egy kisebb kerítéssel körbehatárolt székekkel és asztalokkal, ami a főfolyosón kapott helyet, biztosítva ezzel, hogy mindenki, aki szeretné helyben tudja elfogyasztani kedvenc italát.

Vélemény – saját vélemény, élmény

A kávézóban a megszokott franchise-ban kialakult önkiszolgálós rendszer működik, éppen ezért mi is sorban álltunk és hosszas gondolkodás után a menütábláról kiválasztottuk italunkat. Rengeteg meleg és hideg italok közül választhatunk, de sajnos hosszas gondolkodásunk közepette senki nem kérdezte meg, hogy ajánlhat-e valamilyen italt. Így hát kiválasztottuk a „szerintünk” számunkra leginkább megfelelő italt. Süteményt ez esetben nem kóstoltunk, de aki vágyik valami édesre biztosan talál kedvére valót a csábító édességek között. A rendelés után helyet foglaltunk, majd egy tábla jelezte, ha elkészült az italunk, amit a pult végén tudtunk átvenni. A megrendelt kávé igazán selymes, krémes állagú volt, viszont hőmérséklete kissé langyos volt. Összességében megállapíthatjuk, hogy szakavatott kezek dolgoznak a kávépult mögött és biztosan az ott dolgozók egyik szenvedélye a kávé lehet.

Specifikum: Bátran ajánljuk a Café Frei kávézót, hiszen a környezet rendkívül hívogató, a kávé „kerek egész” és az új helyszín miatt most már akár egy hétvégi vásárolgatás alkalmával is megpihenhetünk egy csodásan kialakított környezetben és feltölthetjük energia készletünket egy kis koffeinnel és persze egy finom süteménnyel erőt nyerve a shoppingolás folytatásához.

Ár-érték arány – megfelelő

Összegzés (1-10): 9 pont

Fotók:

 

       

 

 

Starbucks kávézó Alba Plaza

Ár: tall latte 790 Ft

Szolgáltatás leírása: Tavalyi évben a Piac tér felöli bejárat mellett nyílt meg Székesfehérvár első Starbucks kávézója. Azt gondolom a Starbucks-ról talál már mindenki hallott, de lehet sokan nem próbálták még, viszont most, hogy vidéki üzletet is nyitottak lehetőségünk nyílt belekóstolni a Starbucks „élménybe” anélkül, hogy Budapestre kellene menni érte. Szintén a Plázában nyílt kávézó egyik előnye, hogy választhatunk, hogy a belső vendéglátó térben vagy a szabad levegőn szeretnénk elfogyasztani italunkat, hiszen a tavasz beköszöntével a teraszon is élvezhetjük kávénkat. De ha a napsütéses Fő utcán szeretnénk sétálni, akár elvitelre is kérhetjük frissítőnket.

Vélemény – saját vélemény, élmény

Mivel a Starbucks kávézókban önkiszolgáló rendszer működik, ezért belépve a kávézóba a pult felé vettük az irányt majd hosszasan szemléltük a menütáblát, amin egy először ott járó embernek elég nehéz kiigazodni. Először is érdemes eldönteni, hogy meleg vagy hideg italt szeretnénk, majd természetesen meg kell választanunk a számunkra ideális méretet is. Ha pedig teljesen határozatlanok vagyunk nyugodtan mondjuk csak el a saját szavainkkal  a pultban lévő baristának mit is szeretnénk és ő majd „lefordítja” Starbucks nyelvezetre. Mi is így tettünk, bár nem kértünk túl bonyolult italt egy lattét és egy ízesített lattét kóstoltunk. Aki szeretne természetesen itt is választhat magának az édes és a sós harapnivalók közül valamit. Muffin, sütemény, croissant, palacsinta is fellelhető a kínálatban, ami igazán ízletes kiegészítője egy finom kávénak. Mi ebben az esetben nem ettünk semmit, de legközelebb biztosan kipróbálunk majd valamit. Italunkat a pult végén kaptuk meg. Nevünkön szólítva adták oda kávéinkat, így kiküszöbölve azt a hibát, hogy valaki esetleg más italát vigye el. Kávénk nagyon ízletes volt és hőmérsékletre is pont megfelelő. Bár űrtartalomra kissé soknak bizonyult, annak ellenére, hogy a legkisebb méretet kértük.

Specifikum: Összességében elmondhatjuk, hogy ajánljuk kipróbálásra a Starbucks kávézót, bár az árfekvése kissé drágának mondható. A személyzet kedves és segítőkész és egyértelműen megállapítható, hogy mindenki egytől egyig szakképzett barista.

Ár-érték arány – drágább

Összegzés (1-10) : 7pont

Fotók:

     

 

 

Összegző:

A három kávézó összehasonlítása során elmondható, hogy mindenhol profi szakember készítette el kávénkat. A légkör, hangulat mindhárom helyen egyedi volt. Ha valaki kicsit nyugodtabb környezetre vágyik a Semiramis kávézót, ha viszont a nyüzsgés szerelmese a Café Frei kávézót ajánljuk neki. Mindhárom helyen finom sütemények közül tudunk választani italunk mellé. A kínálat az összes kávézóban bőséges volt éppen ezért fontos, hogy minden esetben segítsen a személyzet kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb italt. A Starbucks kávézó árfekvésében lényegesen kiemelkedik a másik kettő közül, hiszen itt 2 db kávéért akár több ezer forintot is fizethetünk. Éppen ezért ez a kávézó áll listánk utolsó helyén.  Második helyet a Café Frei szerezte meg. Ami döntő volt, az számunkra a nyugodt légkör, amit a Semiramis kávézóban fedeztünk fel éppen ezért tettük az első helyre, amit bátran ajánlunk pároknak is, akár első randisoknak is, hiszen itt jobban „elbújhatunk” az emberek elől.