A meleg idő beköszöntével folyamatosan növekszik a rosé borok fogyasztása az országban. Ennek oka, hogy szívesen töltjük a kellemes nyári estéket kint a szabadban egy finom bor társaságában. Jól mutatkozik a rosé sikeressége abban, hogy az utóbbi években a rosé fajták tetemes részt szakítottak ki a fehér és vörös borok piacából. Városunk Székesfehérvár közelében is sok olyan termővidék található, ahol jelen vannak ezek a friss, enyhén szénsavas borkülönlegességek. Éppen az egyre növekvő népszerűségük miatt vállalkozunk most a rosé borok összehasonlítására. Lévén, hogy nem vagyunk képzett borszakértők, egy átlagos vásárló szemével nézzük meg a cimkét, az üveget és a beltartalmat.

 

Megnevezés:
Sáfrán Pince Rosé Cuvé óri Borvidék
Ár: 1290Ft/üveg

Leírás: A Sáfrán Pince a móri borvidék egyik kiválósága. A csákberényi borászatban apa és fia együtt készíti ízletes boraikat. A fantasztikus szőlők és szép borok jellemzik munkásságukat. Repertoárjukban túlnyomó részt fehér borok találhatók, melyet kiegészít ez a rosé cuvé, amivel ma foglalkozunk.
Vélemény – saját vélemény, élmény
Első látásra az üveg a cimkével szép, letisztult brandet mutat, minden bornak más és más címke jutott, de mégis jól felismerhető mindegyikben a Sáfrán Pince egyénisége. Ma már nem elég jó bort csinálni, nagyon fontos az ahhoz megfelelő külsőt is társítani, hiszen a vásárol azt látja meg először a polcon. Ebben nagyon jól teljesít ez a rosé cuvé, hiszen a letisztult egyéniségével gyorsan felhívja magát a vásárlók szeme számára. A bort pohárba öntve és az illatokat magunkba szívva egyből érezhetjük a piros gyümölcsök édeskés illatát. Egyértelműen málna és eper társul nemcsak színében, hanem illatában is ehhez a roséhoz. Megkóstolva érezhetjük, hogy a bor könnyed, enyhén szénsavas, ami nem tolakodó, mint egyes más mesterségesen széndioxiddal dúsított roséknál. Savassága pont megfelelő, a nagyon száraz borokat kevésbé kedvelők számára is jól fogyasztható. Kiválóan fogyasztható egy könnyed vacsora mellé is, de akár desszertekhez is ajánljuk.
Specifikum: Igazi kézműves borkülönlegesség egy kis családi pincészetből, kifejezetten kifinomult borkedvelőknek ajánljuk.
Ár-érték arány – kitűnő
Összegzés (1-10): 10 pont

Megnevezés:
Haraszthy Pinot Noir Rosé Etyeki Borvidék
Ár: 1870Ft/üveg


Leírása: Az Etyek-Budai Borvidék Észak-Dunántúl egyik legdinamikusabban fejlődő borvidéke, ami nagyon nagy figyelmet kap az utóbbi időben. Köszönhető ez a tudatos márkaépítésnek, melyet a helybéli borászok közösen hoztak létre. A Haraszthy Pincészet nemcsak boraival, hanem egyéb vendéglátó ipari szolgáltatásaival is próbálja az új, de már egyre ismertebb márkáját építeni. A pincészet argentin-magyar házaspár tulajdonában van és Haraszthy Ágostonról kaliforniai szőlőkultúra atyjáról nevezték el borászatukat. Repertoárjukban inkább fehér borok találhatók, de egy vörös Pinot Noir különlegesség is megtalálható.
Vélemény – saját vélemény, élmény
A borra tekintve megállapíthatjuk, hogy a dizájn tökéletes. A 21. századi modern, letisztult külsővel bíró brand minden korosztály számára csábító lehet, ha a polcon meglátja. Ezen palacknál is első látásra be tudjuk azonosítani, hogy a Haraszthy Pincészet borával van dolgunk. Ez marketing szempontból nagyon fontos. A bor első illata itt is a roséra jellemző piros bogyós gyümölcsök illatát hozza, de talán mondhatjuk, hogy az áfonya az ami illatban dominál. Kóstolás után megállapíthatjuk, hogy igazi vibráló, gyümölcsös, könnyed rosé bor ízét érezhetjük. Tökéletes választás baráti beszélgetésekhez, fesztiválokra, de akár egy jazz koncert élményéhez hozzátehet.
Specifikum: Igazi fiatalos, dinamikus bor, mind a külsejében mind a beltartalmában valódi 21. századi életérzést hordoz.
Ár-érték arány – megfelelő
Összegzés (1-10): 9 pont

3. Megnevezés:
Etyeki Kúria Pinot Noir és Kékfrankos Rosé
Ár: 1590ft/üveg


Leírása: Az etyeki borvidék egyik legnagyobb borgazdasága az Etyeki Kúria. Több, mint 20 éve alapított borgazdaság ma már több mint évi 200 ezer palack bort készít, nemcsak az etyeki, hanem a soproni borvidéken is. Repertoárjában mind fehér és vörös borok is megtalálhatóak, de a gazdaság mérete ellenére is igazai kézműves borászat maradt, amely tökéletesen mutatja be az etyeki borvidék sajátosságait.
Vélemény – saját vélemény, élmény
Jól látható, hogy a letisztult dizájn ma már elvárás a modern innovatív márkáknál és ez a kúria esetében sincsen másként. A címke könnyen felismerhető, egyből tudjuk társítani hozzá a borgazdaság brandjét és a polcon megtekintve hívogatóan csábít, hogy leemeljük a polcról és kosarunkba tegyük. A cimkét vidámsága és játékossága miatt ajándéknak is kiváló. Első illatra tükröződik a cimkében látott vidámság, hiszen könnyed gyümölcsösség, csipkebogyó, meggy, cseresznye jelenik meg a szemünk előtt. Belekóstolva mindezen piros gyümölcsök összhangja érezhető, frissítő, élénk savakkal dúsítva. Tökéletes választás hölgyeknek, akik szeretik a gyümölcsös ízvilágot, de szórakozni vágyó uraknak is ajánljuk, akik egy kis frissítőre vágynak a nyári melegben.
Specifikum: Profin kivitelezett brand tökéletes beltartalommal. Szerintünk ez a fajta rosé nyáron mindenkinek kötelező.
Ár-érték arány: megfelelő
Összegzés (1-10): 9 pont

Összegző:
Szerencsések vagyunk itt Fejér megyében, hogy a két nagy borvidék Mór és Etyek ontja magából a tökéletes borkülönlegességeket. Mondhatnánk, hogy hiányoznak a vörösborok a repertoárokból, de valljuk be őszintén, hogy a fehér és rosé borok térnyerése óriási ma Magyarországon. Mindhárom bort, melyet megkóstoltunk bátran ajánljuk mindenkinek, hiszen a maguk nemében mindegyik bor egyedül álló, gyümölcsösségük, vidámságuk, frissítő savaik tökéletesek nemcsak szomjúságunk, hanem az íz utáni vágyaink oltására is.