Általános leírás: Napjainkban a pizza az egyik legismertebb és legnépszerűbb étel a világon. Ha visszamegyünk az időben, a mai pizzának számtalan ősével találkozunk. Sokan úgy tartják, hogy az igazi olasz pizza csak paradicsomos alappal készülhet.

Egészen 1830-ig a pizza igazi street foodnak számított, hiszen utcai standokon árulták, majd ezután nyitott meg az első eredeti pizzéria Nápolyban.

A tésztához nem kellenek speciális összetevők – liszt, élesztő, olívaolaj, só, víz-, de az alapanyagok kiváló minősége minden esetben nagyon fontos. Az igazi olasz pizza tésztáját általában vékonyra nyújtják, és kevés feltétet tesznek rá. Ha friss, meleg pizzára vágyunk, nem kell Olaszországig elmennünk, hiszen egy itthoni olasz étterem is tud hasonlóan finom pizzákkal szolgálni és kellemes élményt nyújtani.

Tesztelésünk során négysajtos pizzákat próbáltunk ki.

 

Megnevezés:

Pizza Dell’Arte

Ár: 1790 ft

Szolgáltatás leírása: A Pizza Dell’Arte Székesfehérvár belvárosában a Kossuth udvarban található. Hétfő és vasárnapi napok kivételével mindennap nyitva tartanak 9-23 óráig. Már megnyitáskor is elsődleges célja volt, hogy megállítsa a pizzák „elmagyarosodását” és visszahozza városunkba az eredeti, autentikus olaszországi pizzák minőségét. Éppen ezért minden pizza eredeti olasz lisztből és olasz alapanyagból készül. A tésztát lassú élesztéssel készítik, így a lehető legkevesebb élesztőt tartalmaz, ezért igazán könnyen emészthető pizzákat készítenek. A hely barátságos, kedves környezetben fogadja vendégeit. A pizzasütő kemence pedig igazi olaszországi hangulatot teremt.

Vélemény – saját élmény

A kiszolgálás kedves, a pizzát elvitelre kértük, a megrendeléstől számítva 10 percen belül a pizza már kezünkben volt egy dobozban. A személyzeten érződött a profizmus, a gyorsaság. Jól láthatóan nagy szakértelemmel végzik munkájukat. A dobozt kinyitva és meglátva a nem szabályos kerek formát, biztosra vehettük, hogy ezt valóban emberi kezek frissen nyújtották. A tészta színe szép fehér, néhol az autentikus olasz pizzakemence okozta sültebb részek jellemezték, melyek csak hozzátettek az eredeti olasz életérzéshez. A pizzát megkóstolva a tészta valóban pehelykönnyű, a finom paradicsomos szószon a sajtok ízek harmónikus, a gorgonzola sajt íze erősebb, jól érezhető, hogy minőségi alapanyagokkal dolgoznak.

Specifikum: Kis olasz hangulat a belváros belsejében.

Ár-érték arány – megfelelő

Összegzés (1-10): 9pont

Fotók:

 

Megnevezés:

Caffé Mauro

Ár: 1690Ft

Szolgáltatás leírása: A Kossuth utcában található étterem nemcsak pizzával, hanem egyéb ételkülönlegességgel is várja vendégeit. Igazi vékony tésztás olasz pizzával várják a vendégeket, barátságos környezetben. Az ide érkezők a kinti teraszon a Bazilika lábánál is helyet tudnak foglalni, mely nyugodt környezetet biztosít baráti beszélgetésekhez is. Reggel 10-től este 10-ig várják a vendégeket.

Vélemény – saját élmény

Belépve az étterembe kedves köszöntés és kiszolgálás fogadott. Bár ebédidő lévén az étterem tele volt, de mégis gyorsan felvették rendelésünket. A csúcsidő ellenére a pizza már 10 perc múlva a dobozban gőzölgött a kezünkben. Megtekintve ebédünket szép fehér tésztájú, kerek pizzát láthattunk, mely méreténél fogva teljesen kitöltötte a pizzadobozt. Megkóstolva valóban egy igazi vékony tésztába haraptunk, melyen sűrű paradicsomos réteg és vastag homogén sajtfeltét volt található. A sajtréteg alól néhány helyen nagy mozzarella darabok bizonyították, hogy választásunk jól sikerült. A pizza elfogyasztása után meglepően tapasztaltuk, hogy valóban nagyon könnyű tésztával volt dolgunk, hiszen egyáltalán nem éreztünk kellemetlen teltségérzetet.

Specifikum: Jó választás a nap bármely szakaszában nemcsak pizzakedvelők számára.

Ár-érték arány – megfelelő

Összegzés (1-10): 9 pont

Fotók:

 

                                             

             

  1. Megnevezés: Porto Vino Étterem

Ár: 2190 Ft

 

Szolgáltatás leírása:

A Porto Vino étterem most már jó pár éve meghatározó szereplő a székesfehérvári Fő utca vendéglátásának. Igényes, kifinomult környezetben olasz ételek sokasága vár ránk, ha ellátogatunk az étterembe. Nemcsak a belső tér, hanem a terasz is egyedülálló az elhelyezkedésének köszönhetően, mivel a belváros legforgalmasabb sétáló utcai részen található. A kiszolgálás kedves és szívélyes, a felszolgálók jól láthatóan nemcsak rutinból végzik a munkájukat, az ételekhez bort és egyéb kiegészítőket ajánlanak. Az étterem egy tökéletes helyszín egy kis „dolce vita” életérzés megéléséhez.

Vélemény – saját élmény

Négysajtos pizzát rendeltünk innen is, amelyért személyesen fáradtunk be. A megrendeléstől számított 15 percen belül már a kezünkben tarthattuk ebédünket. A dobozt kinyitva örömmel tapasztaltuk, hogy egy nagyon szép formájú és nagy méretű pizzát kaptunk, melyen rengeteg feltét volt található. A tészta könnyű, de mégis ropogós volt. Bár a tészta vékony volt mégsem volt elázva. A feltétben éreztünk parmezánt, gorgonzolát, melyek dominálták az ízvilágot így adva neki igazi négysajtos ízérzést. Tökéletesen elkészített pizza, mintha csak Toscan földön készítették volna.

Specifikum:

Különleges hangulat, fantasztikus ízek.

Ár-érték arány – drágább

Összegzés (1-10) : 9pont

Fotók:

   

 

 

Összegző:

A pizzák megkóstolása után örömmel jelenthetjük, hogy Székesfehérváron lehetőségünk van igazi autentikus olasz minőségű pizzát enni. Mindhárom helyen igazi olasz alapanyagokból, nagy odafigyeléssel készítik a tésztákat.