Horgásztavak Fejér megyében

Mit lehet szeretni a horgászatban? Van aki sosem érti meg, míg mások a kérdést nem értik! A téli idő pihenőre teszi a horgászokat, akik kedve és lelkesedése fagypont alatt sem hagy alább, sőt mi több, az igazán fanatikusok az első melegebb napokon már reményekkel felfegyverkezve a horgásztavakra merészkednek. Csalik, botok, etetőanyagok, csoda felszerelések mit sem érnek, ha nem jó helyre megyünk. A hal vagy jön vagy sem, az már csak az élvezet végett is jó, hogy így van! De a horgásztavaknak mind megvan a sajátosságuk. Megközelíthetőség, jegyár, a feltételek, a környezet, tisztaság stb mind befolyásolja a választásunkat.

Egy fanatikus horgász kollégánkat küldtünk ki 3 alkalommal 3 különböző horgásztóra, hogy beszámolhassunk arról, miket tapasztalt és ezeket összevetve átfogó képet adhassunk arról, mit vegyünk fontolóra, mikor horgászhelyet választunk.

Megnevezés: Cifra horgásztó, Szabadbattyán

Ár: megfelelő

Szolgáltatás leírása: Szabadbattyán területén található magántulajdonú horgásztó

Saját tapasztalat, vélemény: Akár Székesfehérvár felől, akár Sárszentmihály, Balaton vagy a Tác felől érkezünk könnyű ide találni, a tó a főút mellett helyezkedik el. A horgászhelyek ugyanakkor sajnos autóval nem megközelíthetőek, akinek sok felszerelése van, és általában sok van, annak nehezebb dolga lesz! A parkoló tágas, részben zúzott kővel felszórt. Ha esős időszak van, és többen vannak, lehet sáros lesz az autónk. A bejáratnál büfé található, ahol megvásárolhatjuk a napi jegyet, melynek ára 2500 Ft. Átlagos ár, a halat viszont napi áron meg megváltani. A büfében természetesen megvásárolható minden, ami a horgászathoz szükséges. Csalik, csokik üdítők stb. A tulajdonosok segítőkészek, barátságosak voltak. A tó alapvetően mesterséges kialakítású kockató, majdnem minden oldalról horgászható. Nyáron sajnos kevés az árnyék. Hogy a horgászat és a körülmények kényelmesek legyenek, minden horgászhelyhez tartozik egy fix asztal, minimális de a célnak megfelelő lefedéssel. A környezet tiszta, a tulajdonos gondoskodik a szemét elhelyezéséről is. WC több helyen is kialakításra került. Talán egy kis marketing jót tenne a tónak, az internetet böngészve ugyanis kevés információ áll rendelkezésre. Rendkívül pozitív egyébként az, hogy a tóban valóban lehet halat fogni – elsősorban pontyot.

Összegzés: Jól kialakított tó, alapvető horgászati igényeket kielégítő lehetőségekkel. Tiszta környezet, bőséges halállomány.

Ajánljuk!

Pontozás : 8/10 pont

Megnevezés: Sárszentmihályi víztározó

Ár: megfelelő

Szolgáltatás leírása: Székesfehérvártól  15km-re található, 11 összefüggő vízterületből álló víztározó, melyet a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége kezel.

Saját tapasztalat, vélemény: Megközelíthetőség tekintetében önmagában eljutni a víztározóhoz viszonylag egyszerű, Sárszentmihály településen áthaladva a vasútállomás felé vezető úton könnyedén elérhetjük a tavat. Ezt követően egy kis problémába ütközünk: kátyú kátyút követ, amik eső esetén feltelnek vízzel, ha kiszáradnak porral telnek meg.  Megérkezéskor azt tapasztalhatjuk, hogy helyben sajnos nem lehet jegyet váltani, ha ezt nem tudtuk irány vissza Sárszentmihály, ott helyi ABC, horgászbolt, vagy benzinkút ahol megvehetjük.

A napijegy 3500 Ft, ami halat is tartalmaz!

Büfé a tóparton sajnos nincs, pedig jó opció lenne. A horgászhelyek elfoglalása nem egyszerű. A legtöbb helyhez ugyanis saját stég tartozik, ahová ugyan leülhetünk, de ha jön a tulaj, akkor át kell adnunk a helyet, mert az övé! Érthető. Ha horgászatra alkalmas idő van, és sokan vannak,akkor  érkezzünk elég, vagy autózhatunk a tó körül mire találunk egy szabad helyet. A horgászhelyek egyébként autóval csak részben megközelíthetőek, az út túloldalán parkolhatunk, ami viszont így  csak minimális távolságot jelent. Árnyék, csak korlátozottan áll rendelkezésre, de inkább nincs, ez nyáron zavaró lehet, érdemes ernyővel készülni! A horgászatot kissé akadályozhatja, hogy a tó legtöbb részén a partfal magas, de erről nyílván nem a tógazda tehet, alkalmazkodnunk kell. Halban egyébként a nagy felület ellenére gazdag a tó, nem lehetetlen megfogni a napi két pontyot sem. A tó környezete alapvetően tiszta, de problémát okoz az illegálisan lerakott hulladék. A horgászok a keletkezett hulladékot a helyi szokásnak megfelelően smagukkal  kell haza vigyék.

Összegzés: Összességében elmondható, hogy lehetne azért fejlesztéseket véghezvinni, utakat rendbe rakni, de ettől eltekintve jó kis tó. Remek helyszín lehet egy családi, baráti peca számára. Ha tisztába vagyunk a tó sajátosságaival, mint pl.: jegyvásárlási lehetőség, árnyék hiány akkor fel tudunk készülni és nem érhet kellemetlen meglepetés.

Ajánljuk

Pontozás: 7/10pont

Megnevezés: Székesfehérvári Palotavárosi tavak

Ár: Megfelelő

Szolgáltatás leírása:  Székesfehérvár nyugati részén található, közvetlenül a lakó pihenő övezett mellett elhelyezkedő tórendszer, melyet  a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége kezel.

Saját tapasztalat, vélemény:  Megközelítése viszonylag egyszerű, a napi jegyet azonban ez esetben is csak a közeli horgászboltokban tudjuk megvásárolni, ezekről célszerű előre tájékozódni! A napijegy 3500 Ft, ami halat is tartalmaz. A tórendszer két egymás mellett elhelyezkedő tóból tevődik össze. Az autónkat az erre kijelölt parkolóban kell elhelyezni, a horgászhelyeket autóval megközelíteni nem lehet. Büfé a tóparton nincs, ide is célszerű előre igény szerint készülni. A tavak környezete rendezett, tiszta, közkedvelt a futók sétálni vágyók, kutyások körében is. Egyes helyeken, akár árnyékot is találhatunk. Ha teljes nyugalomra, csendre, egyedüllétre vágyunk akkor nem biztos, hogy minden esetben megtalálhatjuk itt ezt. Akit azonban nem zavar ez, cserébe nagyon szép és kellemes környezetbe töltheti el szabadidejét.

A városnak köszönhetően tervben van a környék fejlesztése: főzőtér, kutyafuttató, új parkolóhelyek, okos közvilágítási rendszer, vásártér és még sok minden újdonság kerül a közeljövőben megvalósításra.

Összegzés: Aki nem szeretné maga mögött hagyni a városi mozgalmasságot, de kimozdulna kicsit otthonról, úgy hogy közben szép környezetben horgászik is, és még esetleg halat is fog, annak jó választás. A tónak van egy fajta romantikája, kedvelhető.

Ajánljuk!

Pontozás 9/10 pont